sobota, 14 maja 2011

Żytnia tarta ze szpinakiem i fetą

DSCF0651
Wytrawna, treściwa tarta ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i czosnkiem na “zdrowym” żytnio-razowym” spodzie. Dobra na ciepło, jeszcze lepsza na zimno.
Ciasto z tego przepisu jest zaskakująco smaczne. Zostało mi go trochę, więc upiekłam sam spód w foremce do tartaletki. Zniknął szybko, schrupany przez synka :).
ciasto:
  • 115 g mąki żytniej
  • 115 g mąki razowej pszennej
  • 125 g masła
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki wody
farsz:
  • 400-500 g szpinaku
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • 3 jajka
  • opakowanie sera feta
  • kilka suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki
  • sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tarty (moja ma 28 cm średnicy), ponakłuwać widelcem i wylepić brzegi. Piec do lekkiego zrumienienia czyli około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 stopni C.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażyć. Szpinak opłukać, posiekać, wrzucić do cebuli i czosnku. Wymieszać dobrze, by czosnek nie został na spodzie i dusić pod przykryciem parę minut, aż szpinak zmięknie. Posolić do smaku. Zestawić z ognia i wystudzić.
Do szpinaku dodać rozbełtane jajka ze  śmietanką. Wymieszać. Na koniec dodać pokruszoną fetę i suszone pomidory. Farsz wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Zapiekać do ścięcia się farszu, czyli około pół godziny.

2 komentarze:

Ivon pisze...

Bardzo lubię połączenie szpinaku z fetą. A na spodzie żytnim to musi być wyborne.

Pozdrawiam !!!

Magda pisze...

Taka tarta wiele warta :) Wiem, bo sama podobne aranżacje smakowe praktykuję :) Pozdrawiam!