środa, 6 lipca 2011

Torcik truskawkowy z puszystą masą serową

IMG_0507
Szybki letni torcik? To właśnie jest ten przepis! Truskawki, biszkoptowy spód i delikatna masa śmietankowa z kwaskową nutą twarożkową… puszysta, kremowa, delikatnie waniliowa, rozpływająca się w ustach. Tort jest lekki i aromatyczny. Prawdziwe pyszności!
Pomysł zaczerpnięty z Kwestii Smaku.
biszkopt:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 1/3 (50g) szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 (50g) szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale nie było)
masa serowa:
  • 250 - 300g twarogu na serniki (zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego, użyłam President)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • truskawki (około 500 - 700 g)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy 2/3 cukru pudru i dalej ubijamy aż piana stanie się błyszcząca i bardzo sztywna. Resztę cukru ucieramy z żółtkami, delikatnie dodajemy do piany i jeszcze chwilę ubijamy. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewamy do miski i wsypujemy stopniowo do masy biszkoptowej, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu, biszkopt zostawiamy przez około 10 minut w formie, następnie delikatnie wyjmujemy z tortownicy, przewracamy do góry dnem, zdejmujemy papier do pieczenia ze spodu i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli placek jest  wysoki można go przekroić na pół i tymczasowo “zbędną” połówkę, zamrozić (tak jak ja zrobiłam).
Śmietanę ubijamy mikserem, gdy trochę zgęstnieje, wsypujemy połowę cukru pudru i ubijamy do uzyskania puszystej piany. Twaróg i mascarpone ubijamy z resztą cukru w drugiej misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji, aromatyzujemy esencją waniliową. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.
Biszkoptowy blat smarujemy delikatnie kremem serowym, na tym układamy pokrojone truskawki i przykrywamy resztą masy. Na wierzchu układamy kolejną warstwę truskawek.
Torcik wstawiamy do lodówki na parę godzin do schłodzenia.
Uwagi: Przy ubijaniu piany z białek miska i trzepaczka bądź końcówki miksera muszą być idealnie suche zaś białko bez śladów żółtka!
Tort jest najlepszy po paru godzinach schłodzenia lub na drugi dzień.
IMG_0513

2 komentarze:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiolu, wyglada obłędnie, a jak smakuje pewnie!!!!

Anonimowy pisze...

Tak, smakuje pisznie. Jest lekki, i nie jest mdlaco slodki. Jak ktos lubi truskawki, biszkopt, smietane, ser i reszte to jest super :P