sobota, 31 marca 2012

Pieguski II

IMG_2300

Chrupiące ciastka z czekoladą i orzechami. Choć mają podobny skład, to jednak smakują inaczej niż kupny pierwowzór. Przepis z Wielkiego Żarcia.

  • kostka miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 tabliczki czekolady pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka orzechów laskowych lub innych, posiekanych

Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajko i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i sodą, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać orzechy i czekoladę.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec około 10-15 minut w  piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Studzić na kratce.

Brak komentarzy: