niedziela, 3 lutego 2013

Bułki z otrębami i ziemniakami

DSC_0271Lubię pieczywo z dodatkiem ziemniaków, bo jest pulchne i wilgotne. Otręby i mąka razowa wnoszą “zdrowy” akcent. Przepis znaleziony na tym blogu.
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 8 łyżek otrębów pszennych
  • 100 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

W miseczce wymieszać drożdże z cukrem. Wlać 100 ml lekko ciepłej wody, rozpuścić drożdże  i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać  aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć ciasto i zostawić do podwojenia objętości. Kiedy wyrośnie, uformować 10 dużych bułek i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić bułeczki do ponownego napuszenia na 20-30 minut.

Piec w 220oC około 20-25 minut.

DSC_0257

2 komentarze:

katie pisze...

Łał,piękne takie kształtne i okrągłe :D

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

mój ty pyszny mistrzuniu:-)))