piątek, 22 marca 2013

Wiosenna sałatka z tuńczykiem i roszponką

DSC_0967

Piękną zimę mamy tej wiosny… Za oknem kupa śniegu, ciągle prószy nowy… Pogoda nie rozpieszcza, na nowalijki trzeba będzie jeszcze poczekać. Skoro zaś na wiosenne barwy nie można póki co liczyć, warto samemu wprowadzić trochę wesołych kolorów na talerzu i przygotować szybką sałatkę ze składników łatwo dostępnych na przedwiośniu. U mnie na talerzu wylądowały soczyście zielona roszponka i blanszowany groszek. Żółte akcenty dały jajka na twardo, kukurydza i musztardowo-miodowy dressing. Całości dopełniła czerwona cebula… ze swoją ciemnoróżową skórką.

  • paczka roszponki
  • puszka dobrej jakości tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2-4 jajka na twardo
  • czerwona cebula pokrojona w półplasterki
  • 1-2 łyżki kaparów
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • 1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku

dressing musztardowo-miodowy:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2  łyżki oliwy z oliwek z pierwszego toczenia
  • łyżka musztardy
  • łyżka płynnego jasnego miodu
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w zakręcanym słoiczku i energicznie wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostawiamy na 15 minut, by smaki się “przegryzły” Gdyby sos się rozwarstwił, potrząsamy ponownie przed użyciem.

Groszek gotujemy parę minut bez przykrycia w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzamy i wrzucamy do zimnej wody, odsączamy tuż przed podaniem (inaczej może się pomarszczyć).

Na talerzu kładziemy trochę roszponki. Posypujemy groszkiem i kukurydzą. Jajka na twardo dzielimy na części, układamy na sałacie, dajemy kawałki tuńczyka. Posypujemy kaparami i plasterkami czerwonej cebuli. Całość skrapiamy dressingiem i podajemy z pieczywem.

Do sałatki tej pasuje również łagodniejszy w smaku dressing na bazie jogurtu greckiego lub śmietany:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

 

DSC_0968

3 komentarze:

kass pisze...

Wygląda pysznie, ja dzisiaj w ramach diety tez jadłam tunczyka ale z makaronem i było bardzo smacznie:)

Violiśka pisze...

Dzięki:), Z makaronem i tuńczykiem też robiłam 2 sałatki i obie były smaczne:)

katie pisze...

Żeby ta wiosna teraz wyglądała jak Twoja sałatka mielibyśmy raj na Ziemi. Bardzo wiosennie i pięknie!