czwartek, 29 sierpnia 2013

Mleczny sernik z borówką amerykańską

DSC_0061

Mleczny sernik o kremowej konsystencji z dodatkiem borówek amerykańskich. Jego wykonanie nie nastręcza zbyt wiele trudności ani wysiłku.

  • 700 g sera śmietankowego na serniki (Piątnica, dr Oetker, President) lub tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 4 jaja
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kubek śmietany 36 % z Piątnicy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 180 g ciastek kruchych lub herbatników

Dno tortownicy o średnicy 20- 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy wałkiem lub malakserem i wylepiamy nimi spód formy.

W misce mikserem mieszamy ser, mleko skondensowane (zostawiamy 3 łyżki do polewy śmietankowej!), jajka i mąkę ziemniaczaną. Masę przelewamy ostrożnie na spód ciasteczkowy. Ja robię to w ten sposób: nad rozkruszonymi ciastkami umieszczam łyżkę i na nią delikatnie wlewam masę. Dzięki temu okruszki nie zmieszają sie z masą. Na wierzch sernika układamy borówki.

Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około godzinę – do stężenia masy na środku. Wyjmujemy z piekarnika i jeśli się wybrzuszył, zostawiamy parę minut, by powierzchnia się wyrównała.

Śmietanę mieszamy z resztą mleka słodzonego i polewamy nią wierzch sernika. Wstawiamy znów do piekarnika i pieczemy około 15 do ścięcia sie polewy.

Przechowujemy w lodówce.

DSC_0064

DSC_0056

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Piszny :P