środa, 21 sierpnia 2013

Muffiny z porzeczkami i kremem

DSC_0011

Mam słabość do czerwonych porzeczek… Jak banalnie by to nie zabrzmiało, uważam, że są piękne i urocze niczym małe rubiny… Pomimo ich niezaprzeczalnej urody nie cieszą się zbytnią popularnością i w sezonie ustępują miejsca innym owocom.

Oto przepis na szybki i efektowny deser z wykorzystaniem porzeczek. Ciasto robi sie błyskawicznie, wiadomo, krótko piecze. Krem, to też kwestia wymieszania składników. Najwięcej zabawy zajmuje dekorowanie muffinów, ale chyba warto… :)

ciasto:

  • 250 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • 80 ml oleju

  • 2 jajka

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • około 1 1/2 szklanki porzeczek czerwonych

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g serka śmietankowego (Wieluń, President, itp., ma to być twarożek delikatny w smaku i o kremowej konsystencji)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

W misce mieszamy jajka, cukier, olej i jogurt. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Na koniec delikatnie łączymy ze szklanką oczyszczonych porzeczek.

Do formy na muffiny wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem do wysokości 3/4 . Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Składniki kremu mieszamy łyżką lub mikserem. Nakładamy do szprycki lub rożka cukierniczego z papieru/ folii/ materiału i dekorujemy ostudzone muffiny. Wierzch posypujemy pozostałymi porzeczkami.

Przepis na muffiny pochodzi z tej strony, zaś krem jest mojego pomysłu.

DSC_0007

DSC_0008

Brak komentarzy: