wtorek, 10 września 2013

Tarta migdałowa ze śliwkami

DSC_0087

Znów sprawdzone połączenie śliwek z migdałami, tym razem w tarcie. Kruchy spód, wilgotne słodkie nadzienie i kwaskowate owoce.  Smaczne zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Pomysł zaczerpnięty z książki Desery, wydawnictwo Parragon.

ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • żółtko
  • łyżka cukru pudru

nadzienie:

  • 200 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki brandy
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • śliwki

Zmieszać mąkę z cukrem, dodać masło i żółtko. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

Śliwki umyć, osuszyć , wypestkować i pokroić na polówki.


Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy na tarty o średnicy około 28 cm, odkleić delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem, brzegi wylepić ciastem. Położyć znów papier na cieście i wysypać na to suchą fasolę/ groch lub kulki ceramiczne.  Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Usunąć papier i obciążenie i piec dalej jeszcze kilka minut do lekkiego zrumienienia.

W czasie, gdy spód będzie w piekarniku, należy przygotować nadzienie. Jajka miksować z cukrem przez parę chwil, dodać migdały, stopione masło oraz brandy i wszystko zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód, ułożyć śliwki skórka do dołu i wstawić do piekarnika na około 40 minut.

Gdy masa się zetnie i lekko zrumieni, wyjąć ciasto z piekarnika. Gdyby zbyt szybko się przypiekała, należy tratę przykryć luźno papierem do pieczenia lub folia aluminiową.

DSC_0079

2 komentarze:

margot pisze...

uwielbiam śliwkowe wypieki , takie jak te

Violiśka pisze...

Ja tam uwielbiam większośc śliwkowych wypieków:P