sobota, 30 listopada 2013

Czekoladowy sernik bez pieczenia

DSC_0009 copy

Sernik z przepisu brytyjskiej gwiazdy programów kulinarnych, sympatycznej Lorraine Pascale.

Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, bez dodatku jajek. Ma delikatną, kremową konsystencję przypominającą mus, bardzo czekoladowy i chyba trochę za słodki. Osobiście wolę serniki pieczone, ale chciałam wypróbować ten przepis, wyszedł smaczny, więc czemuż by nie zamieścić go na blogu?…

  • 200 g ciastek typu digestive
  • 50 g stopionego  lub bardzo miękkiego masła
  • 500 g kremowego serka na serniki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (myślę, że warto pominąć i dodać ewentualnie po przygotowaniu masy serowo-czekoladowej, jeśli będzie za mało słodki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mlecznej czekolady

Ciastka kruszymy wałkiem lub w blenderze. Mieszamy ze stopionym masłem. Na spodzie tortownicy o średnicy 20-21 cm kładziemy krążek papieru do pieczenia. Powstałą masą wylepiamy dno formy i wstawiamy do lodówki.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 1/4 odkładamy na polewę.

Serek i mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i łączymy z pozostałą ilością stopionej czekolady (czyli 3/4). Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy, wygładzamy i polewamy odłożoną częścią płynnej czekolady. Wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej parę godzin.

DSC_0019

Brak komentarzy: