poniedziałek, 25 listopada 2013

Jesienna Pavlova

DSC_0119

Pavlova najlepiej smakuje ze świeżymi malinami lub truskawkami… to jeden z najpyszniejszych deserów/ciast? na świecie. Krucha skorupka bezy kryjąca piankowe i delikatne wnętrze, do tego bita śmietana i owoce. Kwintesencja lata… We wrześniu zrobiłam inną, taką jesienną wersję, która wyszła również niczego sobie. Beza z cynamonową śmietanką, prażonymi płatkami migdałów i musem śliwkowym stworzyła całkiem udane połączenie.

beza:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)

dekoracja:

  • 500 ml śmietanki kremówki (lub mniej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (można zrezygnować z cukru do śmietany)
  • 2 fixy do ubijania śmietany
  • cynamon (około łyżeczki lub do smaku)
  • 50-100g płatków migdałowych
  • kilka słodkich, dojrzałych śliwek + ewentualnie cukier do smaku

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, ubijając przez cały czas. Na koniec, gdy piana będzie błyszcząca i bardzo gęsta, dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy dwudziestu kilku centymetrów. Wyłożyć na niego bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC  i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec półtorej godziny.

Studzić w uchylonym piekarniku. Płatki migdałowe podprażyć delikatnie na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Uważać, by ich nie przypalić. Gotowe przesypać na talerz i zostawić do ostygnięcia.

Śliwki wypestkować, pokroić na drobne kawałki i chwilkę podgotować w rondelku z  1-2 łyżkami wody. Dodać cukier do smaku, gdy się rozpuści, zmiksować całość blenderem. Ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić lekko. Dodać fixy zmieszane z cukrem pudrem i ubijać do uzyskania puszystej masy. Wymieszać z cynamonem.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Udekorować śmietaną i płatkami migdałowymi. Serwować z paroma kroplami musu śliwkowego.

Przepis na bezę ze strony Moje wypieki.

DSC_0127

DSC_0106

Brak komentarzy: