niedziela, 27 lipca 2014

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

DSC_0375

Choć sezon na rabarbar właściwe już minął, ciągle można kupić jego kwaskowate łodygi na targu. Zresztą w cieście tym rabarbar da się zastąpić innymi owocami, na przykład: malinami, borówkami amerykańskimi czy porzeczkami. Ważne, by były to kwaskowate owoce, które zrównoważą mdłą (jak dla mnie) słodycz budyniu. Przyznam, że nie jestem fanką tego wypieku, gdyż za budyniem nie przepadam, ale reszcie zjadających bardzo smakowało.

  • 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 150 g masła zimnego
  • jako
  • 5 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
  • 750 ml mleka
  • około 6 cienkich łodyg rabarbaru lub 4 grube
  • cukier puder

Mąkę połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pokruszyć palcami do uzyskania grudek. Następnie dodać jajko i zagnieść szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody. Następnie podzielić na 2 nierówne części, z nieco mniejszej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Drugą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Razem z papierem przełożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 26cm, zdjąć zewnętrzny arkusz i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do zamrażarki (tylko w przypadku formy metalowej lub silikonowej) na 10 minut, następnie piec około 20 minut, aż będzie złociste, wyjąć z piekarnika.

Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówki oraz część z liściem i pokroić na 1-2 cm kawałki.

Budynie rozprowadzić w połowie szklanki zimnego mleka, aż do rozpuszczenia grudek proszku i cukru. Resztę mleka zagotować i do wrzącego wlać rozrobiony budyń. Szybko wymieszać i zagotować, stale mieszając. Budyń przełożyć na podpieczony spód, ostrożnie (budyń gorący!) powtykać w niego kawałki rabarbaru. Na wierzchu na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztę ciasta wyjętego z zamrażarki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 30-40 minut do zrumienienia góry ciasta.

Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

DSC_0376

Brak komentarzy: