piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek Gianduia

DSC_0211

O ile dobrze kojarzę, to w regionie, z którego pochodzę, a co najmniej u mnie w rodzinie, nie ma zwyczaju pieczenia mazurków na Wielkanoc. Zresztą przy bogactwie i różnorodności ciast i ciasteczek wypiekanych w moim domu na Święta, mazurki nie wydawały się szczególnie atrakcyjną pozycją w  słodkim menu… Twarde ciasto i na to warstwa jakiegoś ulepka… niespecjalne pole do popisu ;)

Przyznaję, że zaczynam sie trochę przekonywać do tego tradycyjnego wielkanocnego wypieku. A do tegoż konkretnie mazurka, chyba nie trzeba nikogo szczególnie namawiać: kruche ciasto, mleczna czekolada i orzechy laskowe… Pycha!

Spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 150 g masła (zimnego, twardego)
  • 1 jajko

masa czekoladowa:

  • 300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50- 100 g orzechów laskowych dodatkowo (niekoniecznie)

Zmieszać mąkę z cukrem i orzechami, dodać masło i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Porozcierać palcami, by powstały okruszki, dodać jajko. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody, gdyby zbyt lepkie, troszkę mąki. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, odkleić delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem, brzegi wylepić ciastem na wysokość około 1,5 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 160 stopni C bez termoobiegu  do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

W tym czasie uprażyć orzechy na suchej patelni, uważając, by nie przypalić. Następnie zawinąć w ściereczkę i energicznie pocierać w celu pozbycia się skórek.

W garnuszku stopić połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką (najlepiej robić to w kąpieli wodnej). Dodać orzechy, wymieszać. Masę czekoladową lekko ostudzić i rozsmarować na kruchym spodzie.

Źródło: Kwestia Smaku

Brak komentarzy: