piątek, 3 kwietnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami

DSC_0111

Moje ulubione jajka faszerowane, zresztą nie tylko moje, bo lubi je wielu.

Najsmaczniejsze z dodatkiem szczypiorku i natki pietruszki, chyba że ktoś fanem pietruszki nie jest, to można ją sobie darować… Polecam nie tylko na Wielkanoc!

  • 8 jajek ugotowanych na twardo i ostudzonych
  • 300 - 400 g pieczarek*
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 1 - 2 łyżki klarowanego masła lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 – 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku (polecam ten dodatek!) i/lub trochę posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • majonez do dekoracji

Na patelnię z tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę i chwilkę smażymy do zeszklenia. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Wrzucamy na patelnię i wszytko smażymy, aż cebula będzie miękka a pieczarki lekko się przyrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy, do wystygnięcia.

Obrane jajka kroimy na pół wzdłuż. Delikatnie, by nie rozerwać białka, pozbywamy się żółtka. Wszystkie żółtka rozgniatamy w misce widelcem i dodajemy farsz pieczarkowo-cebulowy, majonez i wszystko mieszamy. Część możemy zblendować na gładką masę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, jeśli trzeba i łączymy z posiekaną zieleniną. Do zagłębienia powstałego po żółtku upychamy łyżeczką farsz, dajemy go tyle, by powstała górka.

Przechowujemy w lodówce, dekorujemy majonezem przed podaniem.

* Najlepiej, by pieczarki były świeże o delikatnych blaszkach różowo-beżowych. Stare pieczarki z bardzo ciemnymi blaszkami nie są zbyt smaczne.

DSC_0122

Brak komentarzy: