sobota, 25 lipca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty

DSC_0416

Lubię, gdy kapuśniak nie jest kwaśny. Po co zabijać naturalny smak młodej kapusty koncentratem pomidorowym?… Rezygnuję również  z dodatku pomidorów, pomarańczowy kolor potrawy wynika z  zastosowania papryki słodkiej w proszku. Młode ziemniaki, marchewka i cebula oraz dobrej jakości wędzona kiełbasa, Pycha!

  • mała/ średnia główka kapusty
  • pęczek młodych marchewek, około 5 sztuk
  • 3 cebule
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1-2 laski dobrej jakości wędzonej kiełbasy
  • 2-3 listki  laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka mąki
  • kopiata łyżka masła
  • trochę posiekanego koperku (opcjonalnie)

Cebule siekamy w kostkę i szklimy na patelni do miękkości, lecz nie rumienimy jej. Przekładamy do sporego garnka i zalewamy litrem wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem  z 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie opłukaną marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy do wody i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy.

Kiełbaskę obieramy ze skórki lub nie, jak kto woli i kroimy w plasterki. Podsmażamy z jednej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy do zupy.

Kapustę drobno siekamy, dodajemy do wywaru, uzupełniamy wodą jęsli jest to konieczne (tyle, by woda zakryła kapustę) i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dosypujemy słodkiej papryki.

Na małej patelni robimy zasmażkę z mąki i masła czyli topimy masło, dodajemy mąkę  i podsmażamy chwilkę, nie rumieniąc. Następnie wlewamy chochelką wywar z kapuśniaku i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudy. Po chwili dodajemy znów chochelkę płynu i mieszamy. Sos przelewamy do zupy i porządnie mieszamy, zostawiamy na 2-3  minuty, by sie podgotowało. doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, jeśli lubimy.

DSC_0412

Brak komentarzy: