Lubię, gdy kapuśniak nie jest kwaśny. Po co zabijać naturalny smak młodej kapusty koncentratem pomidorowym?… Rezygnuję również z dodatku pomidorów, pomarańczowy kolor potrawy wynika z zastosowania papryki słodkiej w proszku. Młode ziemniaki, marchewka i cebula oraz dobrej jakości wędzona kiełbasa, Pycha!
- mała/ średnia główka kapusty
- pęczek młodych marchewek, około 5 sztuk
- 3 cebule
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1-2 laski dobrej jakości wędzonej kiełbasy
- 2-3 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka mąki
- kopiata łyżka masła
- trochę posiekanego koperku (opcjonalnie)
Cebule siekamy w kostkę i szklimy na patelni do miękkości, lecz nie rumienimy jej. Przekładamy do sporego garnka i zalewamy litrem wody, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem z 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. W tym czasie opłukaną marchewkę kroimy w talarki, wrzucamy do wody i gotujemy. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy.
Kiełbaskę obieramy ze skórki lub nie, jak kto woli i kroimy w plasterki. Podsmażamy z jednej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy do zupy.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy do wywaru, uzupełniamy wodą jęsli jest to konieczne (tyle, by woda zakryła kapustę) i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dosypujemy słodkiej papryki.
Na małej patelni robimy zasmażkę z mąki i masła czyli topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy chwilkę, nie rumieniąc. Następnie wlewamy chochelką wywar z kapuśniaku i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudy. Po chwili dodajemy znów chochelkę płynu i mieszamy. Sos przelewamy do zupy i porządnie mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty, by sie podgotowało. doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek, jeśli lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz