poniedziałek, 6 lipca 2015

Sernik truskawkowy na zimno

DSC_0025

Lekki piankowy sernik truskawkowy w sam raz na zakończenie sezonu, choć ten zdaje się trwać w najlepsze! Na targu wciąż wielu sprzedawców oferuje kobiałki pełne dojrzałych w słońcu truskawek:)

Serniki na zimno mają niezaprzeczalną zaletę - nie trzeba do ich produkcji angażować piekarnika, co w obecne upały jest atutem nie do przecenienia ;)

  • paczka biszkoptów
  • 250 g sera na serniki
  • 250 g Mascarpone
  • 250 g śmietanki 30% schłodzonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • łyżka żelatyny
  • 400-500 g truskawek

Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na niej poukładać biszkopty.

Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i zostawić do ostudzenia (nie może stężeć!).

Ser, Mascarpone, cukier zmiksować. Śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową

Truskawki zblendować na mus, zostawiając około 1/4 na przybranie, następnie wymieszać z wystudzoną galaretką. Dodać do kremu serowo-śmietankowego i wszystko zmiksować do połączenia składników.

Gotową masę ostrożnie przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię i udekorować truskawkami pociętymi na plasterki. Schłodzić oraz przechowywać w lodówce.

DSC_0022

Źródło: Kwestia Smaku

Brak komentarzy: