piątek, 24 września 2010

Ciasteczka maślano-karmelowe

IMG_6297

Absolutnie fenomenalne ciasteczka! Takie do rozpieszczania, jeśli ma się ochotę poczuć naprawdę dobrze!

Gdy tylko ujrzałam zdjęcie oraz przeczytałam listę składników, wiedziałam, że będą mi smakować… No i nie zawiodłam się! Naprawdę uwielbiam je, no bo jak tu ich nie uwielbiać! Są karmelowo - słodkie, z nadzieniem krówkowym i prażonymi orzechami! Do tego tak przyjemnie, delikatnie chrupią i rozpływają się w ustach! Ciasteczkowa poezja smaku! No po prostu bomba! (kaloryczna zapewne również ;) )… Robiłam je zarówno z orzechami laskowymi, jak i z włoskimi. Wyszły tak samo dobre. Szczerze polecam! (co widać po ilości zachwytów i wykrzykników, jakich użyłam w opisie;) ).

Przepis Małgosi z blogu Pieprz i Wanilia

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki ciemnego muscovado
  • 2 szklanki mąki (ja daję 1 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ryżowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Golden Syroup (nie daję)

 

  • około 300 g kajmaku
  • 100 g orzechów

Masło utrzeć mikserem wraz z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i dalej miksować do uzyskania jednolitego ciasta (trwa to chwilkę). Miskę przykryć szczelnie folią i wstawić na około godzinę do lodówki.

W tym czasie podpiec orzechy laskowe w piekarniku lub uprażyć na suchej patelni. Następnie zawinąć w ściereczkę i energicznie pocierać w celu pozbycia się skórek. Posiekać. Jeśli używa się orzechów włoskich, wystarczy je tylko posiekać  bez prażenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i kciukiem  robić w każdym ciastku wgłębienie. Do tak powstałego dołka dawać po łyżeczce masy krówkowej i posypywać orzechami, lekko je wgniatając.

Ciastka układać na blaszce z papierem do pieczenia i piec około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na parę minut na blasze i dopiero zdejmować do ostudzenia. Ciastka są bardzo kruche.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku, by nie chłonęły wilgoci z otoczenia, co może spowodować, że będą się rozpadać.

Uwagi. Dodaję mąkę ryżową, dzięki czemu ciastka są jeszcze bardziej kruche i delikatne. Używam gotowej masy krówkowej z firmy Gostyń, gdyż uważam, że jest najlepsza, najbardziej zbliżona w smaku do kajmaku przygotowywanego samodzielnie.

IMG_6311

5 komentarzy:

Paula pisze...

ta słodycz na samym środku wygląda pysznie :)

Smakosz łotoszyński pisze...

Mniam, mniam (: nie napiszę z czym mi sie kojarzą te ciasteczka, bo to porządny blog i świntuszyć Tu nie można :P

Violiśka pisze...

Paula: jest pyszna, ale te ciastka nawet bez masy krówkowej smakowałyby dobrze :)

Smakoszu: że tez masz skojarzenia ;) mnie się te ciastka kojarzą wyłącznie pysznie ;)

Ania vel Vespertine pisze...

Świetny pomysł na ciastka :) Z kajmakiem muszą być pyszne...

Violiśka pisze...

Dzięki Aniu, choć to nie mój pomysł:) a ciastka są świetne!:)