niedziela, 18 marca 2012

Sernik z dulce de leche

IMG_2589

Słodki kremowy sernik dla miłośników masy krówkowej. Przepis znaleziony u Dorotuś.

spód:

  • 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 60 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Pokruszone ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w blenderze. Formę okrągłą o średnicy 22 -24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.

masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 400 g dulce de leche (200 g + 200 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W misce zmiksować ser z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.

Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche. Do pozostałej masy dodać około 2-3 łyżek masy serowej, zmiksować i wlać ją do formy. Na koniec dodać  jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.

Piec około 1 godziny w 180 stopniach C. Wystudzić i przechowywać w lodówce.

IMG_2587

IMG_2574

1 komentarz:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

pysznie się prezentuje:-)