środa, 17 października 2012

Kopiułu czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana

IMG_4990
Pieczony i rozdrobniony bakłażan nie wygląda zbyt zachęcająco, delikatnie mówiąc… szaro-bura breja. Jeśli jednak dodamy do niego kolorową paprykę, nie jest już tak przerażająco, a do tego robi się bardzo smacznie!
Przepis na pyszną bułgarską pastę do pieczywa znalazłam w Lawendowym Domu.
  • 2 bakłażany
  • 3 papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Bakłażany nakłuć widelcem, paprykę przekroić na pół, oczyścić z pestek. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (papryka skórką do góry). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ponad 30 minut. Bakłażan musi stać się miękki, a skórka na papryce czarna lub w pęcherzach. Opieczone warzywa pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym naczyniu, następnie obrać ze skóry.
Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na papkę. Ciągle mieszając dolewać powoli oliwę, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu. Nastepnie dodawać kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę. Na koniec pastę wymieszać z pokrojoną drobno papryką.
IMG_4985

Brak komentarzy: