środa, 24 października 2012

Krem z dyni… zwyczajny

IMG_5041Może i zwyczajny, ale jak dla mnie, bardzo pyszny, lekki i aromatyczny! Czy to zasługa dyni odmiany Hokaiddo? A może skromna ilość składników… warzywne trio- dynia, ziemniaki, cebula podkręcone kolendrą dają tak dobry efekt… Nieważne!…

  • 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości
  • duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 l bulionu
  • 1/2 –1 łyżeczki tłuczonej w moździerzu lub mielonej kolendry
  • sól
  • suszone chili lub parę kropel tabasco
  • oliwa, olej lub masło

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie (nie rumienimy jej), wsypujemy kolendrę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Mieszamy i dusimy chwilkę, następnie wlewamy bulion, doprawiamy chili lub tabasco i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec miksujemy zupę, dolewamy trochę wody lub bulionu, jeśli będzie za gęsta i dosmaczamy.

IMG_5046

2 komentarze:

pieczarkamysia pisze...

Uwielbiam te zupe! :)

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

Wiola, a wiesz, że myślałam o fajnym przepisie z dyni - no i mam:-))