środa, 15 stycznia 2014

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym

DSC_0387

Z przepisu tego, z bodajże sprzed 15 lat, powinna właściwe powstać rolada… Postanowiłam zrobić babeczki, by było ciekawej/ ładniej? oraz dlatego, że ciasto w formie rolady często pękało.

Ciastka przygotowałam na Święta Bożego Narodzenia i są na tę okazje idealne, bo trzeba je upiec parę dni wcześniej, by zmiękły. Na karnawałowe przyjęcia będą też jak znalazł. Co prawda, wykonanie ich zabiera sporo czasu, ale można to zrobić kilka dni przed planowaną imprezą. Przyznam, że ciasto jest dość twarde i jeśli następnym razem będę robić te babeczki, zamiast jajka użyję 3 żółtek.

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • 150 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia

farsz:

  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany
  • łyżka rumu (opcjonalnie)
  • parę kropel olejku migdałowego (niekoniecznie)

Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby nie chciało sie połączyć, można dodać odrobinę zimnej wody. Spłaszczyć, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Orzechy uprażyć delikatnie na patelni bez tłuszczu, uważając, by ich nie przypalić! Orzechy zostawić do wystudzenia a następnie utrzeć z cukrem, jajkami i śmietaną oraz pozostałymi dodatkami, jeśli chce się ich użyć.

Porcję schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm, między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Resztę schować do lodówki przykryte folią, by nie wysychało. Wycinać kółka o średnicy 7 cm. Ostrożnie przekładać (ja podważałam je płaskim, elastycznym nożem i na nim przenosiłam wycięte kształty) do metalowej formy na muffiny, wysmarowanej tłuszczem. Zagłębienia wypełniać nadzieniem, tak by nie wystawało ponad brzegi ciasta, delikatnie wyrównać. W trakcie pieczenia farsz trochę urośnie. Okrawki ciasta rozwałkować ponownie i wycinać foremką (dowolną, np.: serce, gwiazdka, kwiatek, u mnie były motywy świąteczne) małe kształty, takiej wielkości, by zmieściły sie na górze babeczki. Ułożyć je na wierzchu każdego ciastka i lekko docisnąć.

Piec babeczki w temperaturze 180 stopni C prze 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

DSC_0371

Źródło: broszurki Domowe wypieki

1 komentarz:

Maria Popinska pisze...

ojjjjjjjjjjj zjadlabym:D