poniedziałek, 26 maja 2014

Tarta botwinkowa

DSC_0365

W sumie nikt w mojej czteroosobowej  rodzinie nie przepada za botwinką… Nie przeszkodziło mi to jednak w kupnie dorodnego pęczka, który urzekł mnie na targu jakiś czas temu. Postanowiłam zrobić tratę, z nadzieją, że wyjdzie zjadliwa. Okazało się,że podsmażona botwina z czosnkiem smakuje troszkę jak szpinak… Do tego kozi serek, koperek, orzechy włoskie. Wyszło całkiem niezłe warzywne danie. Polecam miłośnikom buraczków :)

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • farsz:

    1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
  • pełna łyżeczka cukru
  • 100 g miękkiego koziego sera
  • 100 g śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Zmieszać mąkę z solą, dodać masło i posiekać nożem na mniejsze kawałki. Porozcierać palcami masło z mąką, by powstały okruszki, dodać żółtka. Wyrobić szybko ciasto, gdyby było zbyt sypkie, dodać łyżkę wody, gdyby zbyt lepkie, troszkę mąki. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy na tarty o średnicy około 28 cm, odkleić delikatnie zewnętrzny kawałek papieru, spód ponakłuwać widelcem, brzegi wylepić ciastem. Położyć znów papier na cieście i wysypać na to suchą fasolę/ groch lub kulki ceramiczne. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Usunąć papier i obciążenie i piec dalej jeszcze kilka minut do lekkiego zrumienienia.

W czasie, gdy spód będzie w piekarniku, należy przygotować nadzienie.

Botwinkę umyć. Buraczki posiekać w słupki i dusić na maśle na patelni. Łodyżki posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do buraczków. Smażyć na średnim ogniu parę minut, dodać i liście pokrojone w paski. Wymieszać, posolić i popieprzyć, dusić około 10 minut aż łodygi i buraczki będą miękkie.

Warzywa przestudzić, wymieszać z jajkami i śmietaną. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi koperek, to należy dodać go do farszu. Masę przelać na podpieczony spód. Kozi serek małymi porcjami umieścić w farszu, całość posypać orzechami włoskimi. Piec około 30 minut, aż farsz na środku będzie dobrze stężały.

DSC_0380

DSC_0393

Inspiracja: White Plate

Brak komentarzy: