niedziela, 21 grudnia 2014

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami i soczewicą

DSC_0009

Paszteciki idealne do barszczu wigilijnego lub jako samodzielna przekąska. Aromatyczne, wyraźnie pieczarkowe, kruche. Po prostu smaczne.

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 125 ml śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • żółtko + 2 łyżki mleka do smarowania pasztecików
  • ulubione dodatki do posypania: czarnuszka, mak, kminek, sezam

farsz:

  • 800 g pieczarek (najlepiej świeżych z jasną blaszką)
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • masło, olej
  • 3 -4 łyżki bułki tartej

W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i śmietaną, przykryć i odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać na stolnicę, dać pokrojone masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Na środku zrobić wgłębienie, wlać drożdżowy zaczyn, śmietanę oraz jajka. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ciasto i odstawić do wyrastania na około godzinę.

W tym czasie soczewicę przepłukać na sicie i zalać w garnku wodą ze 2-3 cm ponad poziom ziaren. Gotować do miękkości (około 15 minut) od czasu do czasu mieszając.  Soczewica powinna wchłonąć cały płyn. W razie potrzeby odparować wodę lub dolać, jeśli zbyt szybko się wygotuje.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej soczewicy. Oczyszczone pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle do zrumienienia. Zemleć w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Można też od razu rozdrobnić surowe pieczarki w blenderze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i w takiej postaci usmażyć. Połączyć z soczewicą, posolić, popieprzyć i wymieszać z bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto partiami wałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąty o szerokości około 12 cm. Na środku ułożyć farsz, połączyć brzegi, mocno ścisnąć miejsce łączenia i ułożyć je pod spód wałka. Rulon pokroić ukośnie na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze zachowując odstępy i posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Na koniec posypać np.: czarnuszką (może być też kminek, sól, sezam, mak).

DSC_0463

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do zrumienienia (około 20 minut). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto podgrzać przez parę minut w piekarniku. Można też zamrozić paszteciki.

DSC_0016Ciasto z przepisu znalezionego na blogu: Kuchnia nad Atlantykiem

1 komentarz:

Maria Popinska pisze...

o jaaaaa chcem to!!!