niedziela, 14 grudnia 2014

Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i pieczarkami

IMG_5621

Co zrobić z mięsem z rosołu? Zjeść! No tak, ale w jakiej formie… Najlepiej zrobić z niego pierogi, pasztet lub paszteciki. Wszystkie pozycje w menu dość pracochłonne, ale warte zachodu. Pierogów lepić nie lubię (choć jeść, owszem, na pasztet nie miałam ochoty, więc wybór padł na ostatnia opcję.

Paszteciki z tego przepisu wychodzą miękkie i kruche. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, tylko po wyrobieniu od razu można brać sie do produkcji. Gotowe, można podgrzać parę minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni i wówczas smakują jak świeżo upieczone. Nadmiar  pasztecików można zamrozić i odgrzać później w piekarniku lub mikrofalówce.

  • ok. 4 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki gęstej śmietany 12 lub 18%

farsz:

  • 700-1000 g gotowanego mięsa (np.: z rosołu)
  • 2 średnie cebule
  • 300-400 g pieczarek
  • olej, masło
  • jajko
  • do posmarowania: żółtko + mleko
  • do smaku: sól, pieprz,
  • 1 łyżka majeranku, szczypta tymianku
  • do posmarowania - żółtko z mlekiem
  • do posypania: czarnuszka, mak, sól, co kto lubi

Mięso oddzielić od kości, chrząstek i skóry. Zemleć w maszynce. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Oczyszczone pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle do zrumienienia. Zemleć w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Pieczarki i cebulę połączyć  z mięsem i doprawić do smaku Gdy będzie odpowiednio dobre, dodać jajko i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Drożdże w miseczce rozetrzeć z cukrem,  łyżeczką mąki oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub tej do żywności i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę i sól wsypać na stolnicę, dać pokrojone masło i rozcierać palcami do uzyskania kruszonki. Na środku zrobić wgłębienie, wlać drożdżowy zaczyn, śmietanę oraz jajka. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Przykryć ciasto, by nie wysychało i partiami wałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąty. Na brzegu (zostawiając 2 cm margines) układać farsz i zwijać całość w rulon. Mocno ścisnąć miejsce łączenia i ułożyć je pod spód wałka. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze zachowując odstępy i posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Na koniec posypać np.: czarnuszką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do zrumienienia (około 20 minut).

IMG_5622

Źródło: Smaczna Pyza

2 komentarze:

Maria Popinska pisze...

zjadlabym:D

Violiśka pisze...

Niech Ci Robert zrobi:P