niedziela, 22 lutego 2015

Łosoś z kaparami i piure z selera i ziemniaków

DSC_0555

Łosoś przyrządzony z kaparami i maślano-winnym sosem, to mój ulubiony sposób na tę rybę. Smażony na patelni i pozostawiony na niej pod przykryciem, staje się miękki i soczysty. Można go też oczywiście upiec, będzie dietetycznej, lecz trochę więcej czasu i ambarasu. Piure selerowo-ziemniaczane jest pyszne i świetnie komponuje się z łososiem. Warto je zmiksować blenderem, dzięki czemu zyskuje jedwabiście gładką konsystencję, ale jest też dużo rzadsze od zwykłego. Jeśli ktoś woli piure bardziej zwarte, trzeba dodać mniej masła i śmietanki. Do tego warzywa duszone na parze i mamy pyszne i wartościowe danie. Ważne, by wszystko przyrządzić w tym samym czasie, by piure nie zdębiało w oczekiwaniu na rybę, a sos kaparowy nie wystygł, bo ucierpi na tym jego konsystencja.

piure selerowo-ziemniaczane:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 4 łyżki śmietanki 30 %
  • sól

łosoś:

  • 4 porcje fileta z łososia ze skórą lub bez
  • sól, pieprz

sos kaparowy:

  • 4 łyżki kaparów
  • 1/4 szklanki wina czerwonego lub białego wytrawnego lub półwytrawnego, ewentualnie półsłodkiego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 kopiata łyżeczka masła + druga na koniec
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Obrane ziemniaki i selera kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Zalewamy wrzątkiem w garnuszku 1 cm powyżej poziomu warzyw, solimy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy, zgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło i 2 łyżki śmietanki. Miksujemy blenderem (żyrafą) do uzyskania gładkiej konsystencji, mając na uwadze fakt, że po zmiksowaniu piure zyska bardziej płynną konsystencję. W razie potrzeby można dodać trochę masła lub śmietanki.

Z łososia usuwamy ości, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, kładziemy skórką do dołu i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filety obracamy ostrożnie (uważając, by sie nie rozpadły) co jakiś czas, by każda strona się delikatnie zrumieniła. Na koniec ryba ma znów wylądować skórką do dołu, wówczas przykrywamy patelnię pokrywką i wyłączamy gaz.

Na małej patelni topimy łyżeczkę masła, wrzucamy odsączone kapary, solimy, pieprzymy i dajemy szczyptę cukru, chwilę smażymy. Następnie dolewamy wino oraz ocet winny i gotujemy do odparowania części płynu. Powinno go zostać ze 3-4 łyżki. Wyłączamy palnik, dodajemy drugą łyżeczkę masła oraz natkę pietruszki, jeśli ktoś lubi, i energicznie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć.

Na talerzu serwujemy piure z selera i na tym kładziemy łososia, polewamy go sosem z kaparami. Można podać do tego warzywa gotowane.

Inspiracje: Kwestia Smaku, Kuchnia +

DSC_0559

Brak komentarzy: