niedziela, 3 maja 2015

Babeczki bananowe z kremem bananowym

DSC_0260

Proste muffinki bananowe z kremem na bazie ricotty. Przepis nieskomplikowany, ale kryje sie w nim jeden haczyk - sekretny składnik. By zrobić te babeczki, trzeba zaopatrzyć się w bananowego Nesquika. Jest to o tyle trudne, że jest to produkt raczej niedostępny w polskich sklepach. Ja zamawiałam go na allegro.

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek Nesquika bananowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego

krem:

  • opakowanie ricotty 250 g
  • 1/2 szklanki schłodzonej śmietanki kremówki
  • 4-5 łyżek Nesquika bananowego
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • fix do śmietany (tylko w razie, gdyby nie udało sie uzyskać pożądanej gęstości kremu)

W misce rozgniatamy banany widelcem. Dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt, chwilę mieszamy.  Wsypujemy mąkę z proszkiem i Nesquikiem, mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem do wysokości 3/4 . Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Śmietankę z ricottą ubijamy mikserem. Gdy masa zgęstnieje, wsypujemy Nesquik i krótko ubijamy.  Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać fix do  śmietany i chwilę zmiksować, aż do zgęstnienia. gotowy krem nakładamy do szprycki lub rożka cukierniczego z papieru/ folii/ materiału i dekorujemy ostudzone muffiny.

DSC_0228

DSC_0218

Brak komentarzy: