sobota, 30 maja 2015

Scones Billa



Wersja  szybkich bułeczek na proszku do pieczenia według Billa Grangera. Przepis nie zawiera masła ani jajek. Bułeczki wychodzą w porządku, miękkie, delikatne w smaku, ale wolę wersję.
  • 450 g mąki ze spulchniaczem (dałam łyżeczkę proszku do zwykłej mąki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 125 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać śmietanę, sok z cytryny oraz wodę gazowaną. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i lekko zagnieść rękami. Przełożyć na oprószony mąką blat i spłaszczyć dłonią do uzyskania placka o grubości około 1,5 cm. Wykrawać koła o średnicy 5 cm lub kroić na części o podobnej wielkości.
Scones układać, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia  na średnim poziomie piekarnika w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Gotowe przełożyć na kratkę. Można jeść ciepłe lub zimne. Serwować z masłem, ulubionym dżemem.



Brak komentarzy: