wtorek, 26 maja 2015

Mleko owsiane


Tani i prosty do zrobienia zamiennik mleka krowiego. Idealny do naleśników! Mój syn zajadał się nim z płatkami... Twierdził, że ten napój jest pyszny do picia (po delikatnym dosłodzeniu)... Hmm... Ja jestem ostrożniejsza w zachwytach. Na pewno "mleko" to nie nadaje sie do kawy, za to mogłoby być bazą do koktajli, jak sądzę, choć jeszcze nie testowałam.

  • 1 porcja płatków owsianych zwykłych lub górskich, np .: 1/2 szklanki
  • 1 porcja wrzątku - 1/2 szklanki
  • 4 -5 porcji wody przefiltrowanej, źródlanej lub przegotowanej - 2 - 2 i 1/2 szklanki
  • trochę ksylitolu lub cukru do dosłodzenia (do smaku, np: 1-2 łyżeczki)

Płatki wsypujemy do kielicha blendera i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na jakieś 15- 30 minut. Dolewamy 2 szklanki wody i miksujemy do uzyskania gładkiej, w miarę jednolitej konsytencji. Dosładzamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Miksujemy. Na sicie kładziemy złożoną kikukrotnie gazę i wlewamy mleko. Odcedzamy, zbierając końce gazy i skręcając, cały czas wysickamy płyn. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, tak by mleko nie było za gęste, ani jednocześnie zbyt rozcieńczone i pozbawione smaku. Konsytencja może być nieco ciągnąca, co wynika ze sparzenia płatków. Pozostałą papkę można wykorzystać do celów kulinarnych bądź kosmetycznych.
Mleko przechowuejmy w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsamy.




Brak komentarzy: