czwartek, 22 października 2015

Blok czekoladowo-orzechowy

DSC_1009

Ni to ciastko, ni czekolada… Przypomina trochę cukierki Michałki, ale jest mniej słodki. Treściwy smakołyk, do lekkich i zdrowych przekąsek raczej nie należy… Ale, od czasu do czasu, zwłaszcza jesienią można pocieszyć sie takim czekoladowo-orzechowym kawałeczkiem ;)

  • 270 g czekolady deserowej
  • 170 g masła
  • 5 łyżek miodu lub cukru
  • 5 kopiatych łyżek mleka w proszku
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 170 g herbatników
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich

Herbatniki kruszymy na kawałki w blenderze lub wkładamy do worka i zgniatamy wałkiem.

Masło topimy z kawałkami czekolady w kąpieli wodnej. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, zestawiamy z ognia i dodajemy masło orzechowe i miód. Po wymieszaniu, wsypujemy mleko w proszku, znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz pokruszone herbatniki i wszystko porządnie mieszamy.

Formę (użyłam kwadratowej o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę czekoladowo-orzechową przekładamy do formy, ugniatamy i wyrównujemy. Odstawiamy na około pół godziny do zamrażarki lub na dłużej do lodówki. Gdy blok stężeje, można go pokroić i schować do pudełka (można przechowywać w temperaturze pokojowej do kilku dni).

Źródło: (z pewnymi modyfikacjami) Jacqueline Bellefontaine, Czekolada

DSC_1027

1 komentarz:

kass pisze...

Smak dzieciństwa, pyszny, pozdrawiam:)