sobota, 31 października 2015

Ciasto z ricottą i migdałami

DSC_0018

Ciekawe w smaku i konsystencji ciasto. Niby zwyczajne, a jednak pod wieloma względami nie takie znowu pospolite . Coś pomiędzy babką piaskową a sernikiem. Rzekłabym, że to oryginalna kompozycja cukiernicza. Dobry pomysł dla łasuchów na diecie bezglutenowej – w przepisie nie ma żadnej mąki.

  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii (pominęłam za to dałam parę krople olejku migdałowego)
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 4 duże jajka
  • 240 g zmielonych migdałów
  • 300 g ricotty
  • 60 g migdałów w płatkach
  • cukier puder

Masło wraz z połową cukru utrzeć mikserem w misce. Gdy masa stanie się puszysta i biała, dodać żółtka, skórkę z  cytryny, ricottę i zmiksować. Następnie wsypać zmielone migdały i krótko zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.

Pianę  porcjami dodawać do masy migdałowej i delikatnie mieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez około godzinę.

Ciasto może ochlapnąć po wyjęciu z piekarnika.

Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem.

Źróło: Moje Wypieki

Brak komentarzy: