czwartek, 29 października 2015

Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami

DSC_0346

Kolejne ciasto czekoladowo-bananowe na tym blogu… Jeśli muszę zutylizować przejrzałe banany, wybór jest prosty- sprawdzone połączenie z czekoladą. Prosta receptura, niewiele pracy i oto mamy smaczny chlebek do herbaty lub kawy.

  • 4 banany bardzo dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 4 kopiate łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 110 g mąki orkiszowej
  • 80 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić orkiszową)
  • 50 g mąki ryżowej (w razie braku można zastąpić ziemniaczaną)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka posiekanych orzechów
  • 100 g czekolady posiekanej (użyłam deserowej)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Masło topimy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, mieszamy do zlikwidowania grudek. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.

Banany zgniatamy w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, tak by uzyskać papkę. Wbijamy jajka i mieszamy. Do masy dodajemy przestudzone masło z kakao. Wszystko mieszamy rózgą lub miskerem, następnie wsypujemy mąki z proszkiem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy bakalie i czekoladę.

Ciasto przelewamy do formy keksowej o długości około 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostatnie 10 minut piekłam pod przykryciem. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie, a po 30 minutach wyjmujemy ostrożnie z keksówki i zostawiamy na kratce. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać stopioną czekoladą.

DSC_0359

Brak komentarzy: