wtorek, 10 listopada 2009

Chrupiące ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki

200 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dodałam 3/4 szklanki)
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania, spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Uwagi: Całkiem smaczne. Szybkie w wykonaniu; bardzo się rozlewają - trzeba zachować spore odstępy na blasze. środki trochę gumowate(może to efekt zbyt późnego zdjęcia z balchy po wyjęciu z piekarnika). Dodałabym chyba z pół szklanki mąki!

1 komentarz:

Anna Yrsa Jaroszewicz pisze...

No to narobiłaś mi smaczku:-)))))