piątek, 31 lipca 2015

Crumble orkiszowo-owsiane z porzeczkami i sosem waniliowym

DSC_0439

Czerwone porzeczki pod kruszonką z razowej mąki orkiszowej i płatków owsianych. Nieskomplikowany i bezpretensjonalny deser. Dobry na ciepło i na zimno. Najlepszy z lodami lub pysznym domowym sosem waniliowym.

  • 200 g mąki orkiszowej razowej (użyłam typu graham)
  • 150 g płatków owsianych
  • 80-100 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 1/2 kg porzeczek czerwonych (mogą być inne owoce: jagody, borówki, maliny)

sos waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki

Składniki sypkie mieszamy razem w sporej misce, dodajemy do nich pokrojone masło i rozcieramy palcami do utworzenia kruszonki. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy więcej masła, jeśli zbyt kleiste, więcej płatków lub mąki. Powinny powstać wyraźne grudki.

Przygotowujemy kilka naczyń żaroodpornych (mniejszych, większych, jak kto woli). Możemy je lekko wysmarować masłem, następnie dodajemy oczyszczone i odszypułkowane owoce i posypujemy warstwą kruszonki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na środkowy poziom i pieczemy do zrumienienia sie kruszonki, około 30 minut.

W tym czasie można przygotować sos waniliowy.

Mleko zagotowujemy wraz ze śmietanką, wyskrobanymi ziarenkami wanilii i całym strąkiem. Zestawiamy z ognia.

W misce odpornej na wysokie temperatury mieszamy żółtka z cukrem i skrobią, aż powstanie jednolita masa. Z mleka wyciągamy strąk wanilii i po trochu wlewamy je do miski z żółtkami stale mieszając. Przyda się tu czyjaś pomoc do trzymania miski. Następnie, całość  przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, co chwilę mieszając. Dobrze jest posłużyć sie płaską trzepaczką do sosów. Gdy sos zacznie gęstnieć i parować, możemy zestawić go z ognia. Można też pozostawić go chwilę dłużej na palniku i doprowadzić do wrzenia, uważając, by nie przywarł i sie nie przypalił. Gotowy sos przykrywamy folią spożywczą (przeźroczystą), w ten sposób, by dotykała szczelnie powierzchni kremu. Zapobiegnie to utworzeniu się “skórki”. Krem przechowujemy w lodówce, gdzie zgęstnieje, lecz stanie się jeszcze pyszniejszy.

Crumble możemy serwować chwilę po wyjęciu z piekarnika z ciepłym lub zimnym sosem waniliowym lub z ulubionymi lodami (pasują tu waniliowe, śmietankowe, itp), uważając jednak, by sie nie poparzyć! Na zimno smakuje równie dobrze.DSC_0434

DSC_0436

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jak to pysznie wygląda! A ostatnie muffinki z porzeczkami były wyśmienite, dziękujemy! :)

Violiśka pisze...

Dziekuję:) i cieszę się, że smakowało:)