środa, 14 kwietnia 2010

Krupnik

kuchennie 542

Zwyczajny, pożywny krupnik z kasza jęczmienną. Można ugotować też na pęczaku. Ja lubię krupnik z koperkiem, ale mam w domu takich, co to nie przepadają… za natką pietruszki zresztą też…

  • 2 nogi z kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 - 3 marchewki
  • kawałek pora (białej części)
  • pół selera
  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • kostka drobiowa

Do garnka z zimną wodą włożyć mięso, marchewkę (jedną zostawić), seler pokrojony na 2 – 3 kawałki, pora, cebulę, ziele i listki i gotować przez około 1,5 godziny. Należy zbierać pianę powstająca na początku gotowania i wyrzucać. Wyjąć warzywa, mięso można jeszcze trochę podgotować. Pozostałą marchewkę pokroić w kotkę lub talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Wsypać estragon i wrzucić ze 3 gałązki natki pietruszki. Mięso wyjąć, warzywa gotować do miękkości. Zupę doprawić solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową. Zagotować. Mięso można oddzielić od skóry i kości i dodać do zupy. Podawać posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy: