niedziela, 11 kwietnia 2010

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

IMG_5860 Mam tak poważne zaległości w publikacji przepisów, że boję się, że nie zapamiętam receptur połowy z obfotografowanych dań… A byłoby szkoda bo niektóre warte są opisania…
Na przykład wczorajszy obiad. Naprawdę smaczna kombinacja mięsa, makaronu i śmietankowo - serowego sosu podana z rukolą i marynowanym zielonym pieprzem. Pyszne! Pierwszy raz mięso wyszło mi tak delikatne, miękkie, soczyste i jednocześnie w sam raz wypieczone (a nie lubię posmaku surowizny).
  • 400- 500 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie słodkiej śmietanki 30 % (200 - 250ml)
  • 150 g sera gorgonzola
  • po łyżeczce marynowanego zielonego pieprzu na porcję
  • ewentualnie sól i pieprz
  • makaron wstążki
  • rukola
Piekarnik nagrzać do temperatury 150st C.
Ugotować makaron.
Polędwiczki pokroić  na plasterki o grubości około 1 –1,5 cm, rozpłaszczyć palcami. Smażyć na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle parę minut z jednej strony, aż mięso będzie prawie usmażone, oprószyć pieprzem, przewrócić na drugą stronę i dalej chwilę smażyć. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je dobrze pokrywką lub folią aluminiową. Polędwiczki zapiekać przez 10 minut po czym wyłączyć piekarnik, mięso trzymać dalej w piekarniku.
W czasie gdy polędwiczki będą się dopiekać w piekarniku, należy przygotować sos. W rondelku podgrzewać śmietankę wraz z rozkruszonym serem gorgonzola i czosnkiem przeciśniętym prze praskę. Mieszać, aż do rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia i ewentualnie dosmakować solą i pieprzem.
Polędwiczki podawać polane sosem z makaronem (też polałam go sosem). Każdą porcję udekorować mniej więcej łyżeczką ziarenek zielonego pieprzu oraz rukolą.
IMG_5853

Brak komentarzy: