środa, 14 kwietnia 2010

Sezamowe ciasteczka szczęścia

kuchennie 619

Całkiem przyjemne, chrupiące, troszkę miękkie w środku, ciastka. Taki sezamkowo - chałwowy posmak, nie dla każdego… jak dla mnie owszem, owszem:). Przepis znaleziony tu i tu.

Składniki na 30 ciastek:

  • 100 g (2/3) szklanki sezamu, uprażonego na patelni
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1¼ (170g) szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Masło utrzeć z cukrami i cukrem waniliowym. Ucierając dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem, następnie stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w sezamie. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w sporych odstępach. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 190ºC, aż będą złote, uważać, by ich nie przepiec). Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.

Uwagi: Piekłam tak 13 minut.

kuchennie 616

Brak komentarzy: