czwartek, 15 kwietnia 2010

Spaghetti z sosem pomidorowym z cukinią i rodzynkami

kuchennie 440
Smaczny, lekki i prosty obiad w stylu śródziemnomorskim, który zrobiłam jakiś czas temu. Rodzynki z sosem pomidorowym komponują się bardzo dobrze, przełamując jego kwaskowatość. Cynamon też daje przyjemny, ciekawy posmak. Do tego świeża bazylia… Mniam… zjadłabym sobie to danie teraz, oj zjadłabym… ;)
  • spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • średniej wielkości cukinia
  • cebula
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • cukier (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie) 
  • szczypta tymianku suszonego
  • garść rodzynków
  • świeża bazylia
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda i ma miękka skórkę nie trzeba obierać). Chwilę smażyć na średnim ogniu, uważając, by nie przypalić cebuli. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek, przemieszać, wlać pomidory z puszki, wsypać tymianek i rodzynki. Dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Chwilę gotować bez przykrycia, by sos trochę zgęstniał. Podawać z ugotowanym makaronem, posypane liśćmi bazylii. Można skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy: