poniedziałek, 28 grudnia 2009

Ciasto czekoladowo-karmelowe

IMG_3249

Mega mix przepisów zaczerpniętych od Asi z Kwestii Smaku. Kakaowy biszkopt z Tortu chałwowego i krówkowy kajmak z tego Brownie. Delikatne, smakowite i ekonomiczne – jeden kawałek zaspokaja głód słodkości na długo ;) Masa z mlekiem w proszku, mascarpone, karmelem i orzeszkami solonymi – rewelacja! Tak sobie myślę, jakby się komponowała z kruchym spodem…?

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa karmelowa:

  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru demerara
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąki mieszamy z kakao i proszkiem, dodajemy po trochu do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 30 minut. Studzimy w formie na kratce, po wystudzeniu wyjmujemy z tortownicy i przecinamy na pół. Biszkopt można nasączyć kwaśnym ponczem, np: pół szklanki wody wymieszanej z  łyżką soku z cytryny i odrobiną syropu malinowego.

W rondelku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia i zrumienienia cukru. Dodajemy 1/2 szklanki wody – ostrożnie, by sie nie poparzyć- może pryskać! Mieszamy wszystko i gotujemy chwilkę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie karmel lekko studzimy, wsypujemy powoli mleko w proszku i dobrze mieszamy, np: mikserem. Należy uważać, żeby nie powstały grudki, choć na szczęście nie będą wyczuwalne w połączeniu z pokruszonymi orzeszkami. Teraz dodajemy serek mascarpone. Do gotowej masy wsypujemy orzeszki ziemne podprażone na patelni i posiekane niezbyt grubo lub lekko zmielonymi w blenderze. Połową masy  korówkowej przekładamy placek. Resztą masy smarujemy wierzch i dekorujemy startą czekoladą lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Uwagi. Masa karmelowa jest mało słodka, jak dla mnie za mało. Wsypałam dodatkowo w trakcie przygotowywania ze 2 łyżeczki cukru pudru, a mogłabym dać nawet więcej. Mascarpone dodane do jeszcze ciepłej masy sprawiło, że nabrała ona wspaniałej miękkiej, delikatnej i gładkiej konsystencji, w smaku przypominającej krówki. Biszkopt w połączeniu z tą masą nie stanie się wilgotny, zatem warto go nasączyć (ja nasączyłam tylko spód, ale najlepiej zrobić to z obydwoma kawałkami) ponczem, najlepiej kwaśnym, gdyż placek z kolei jest słodki.

IMG_3250

Brak komentarzy: