poniedziałek, 28 grudnia 2009

Zupa ziemniaczano – cebulowa

IMG_3347

Prosta i tania zupa z ziemniaków i cebuli… czyli co zrobić na obiad, gdy wyczerpały się zapasy…

  • kilka ziemniaków (5-6 średniej wielkości)
  • 2-3 cebule
  • suszony tymianek( płaska łyżeczka)
  • suszony majeranek (łyżeczka lub 2)
  • kurkuma (1/2 łyżeczki lub trochę więcej)
  • pieprz lub chilli, sól
  • bulion drobiowy (może być z kostki)

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w bulionie. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle lub oliwie, dodać do gotujących sie ziemniaków. Wrzucić przyprawy, suszone zioła. Gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby uzupełnić wodą. Podawać z grzankami lub drobnymi kluseczkami.

Brak komentarzy: