czwartek, 21 stycznia 2010

Aromatyczna zupa z fasolą i selerem naciowym

IMG_4161

Inspiracją do powstania tej zupy, było kolorowe zdjęcie Kolorowej zupy fasolowej, właśnie, umieszone w książkach: Kuchnia serbska i Kuchnia bułgarska (cykl “Rzeczpospolitej”). Czy potrawa ta wywodzi się z Serbii czy może z Bułgarii… trudno powiedzieć, w każdym bądź razie skoro umieszczają przepis aż w dwóch książkach naraz, to odczytuję to jako wyraźną sugestię, że wart jest wypróbowania ;). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie namieszała w oryginalnej recepturze, na przykład pomijając te pół kilo kabanosów, których nie miałam... Tak czy owak, po trochu, wzorując się na bazowym przepisie, po trochu, zmieniając według własnego widzimisię, zrobiłam pyszną, skądinąd, zupkę. Bardzo aromatyczną za sprawą ziaren kolendry, czosnku i suszonego majeranku, rozgrzewającą kolorem i pikantnością. Trochę słodka, trochę winna… Polecam na zimowe chłody!

  • 2-3 l wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka utłuczonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 szczypty kurkumy
  • łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki wołowe lub jarzynowe, jak kto woli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • puszka białej fasoli
  • sól do smaku lub sos sojowy

Gotujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy obrane, niekrojone: marchew, korzeń selera, pietruszkę, jedną cebulę. Drugą cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie bądź maśle do zeszklenia. Wrzucamy do zupy. Całość gotujemy pod przykryciem przez półtorej godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, mieloną kolendrę, estragon, majeranek. Po około 2 godzinach (ziemniaki powinny być już miękkie) od nastawienia zupy, wyciągamy całe warzywa. Dodajemy kostki rosołowe, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, koncentrat pomidorowy. Gotujemy chwilkę. Dodajemy odsączoną fasolkę z puszki i oczyszczone, pokrojone w plasterki łodygi selera. Gotujemy prze około 5 minut. Ewentualnie dosmaczamy na koniec solą, pieprzem, itp. Można posypać świeżą natką kolendry lub pietruszki.

Uwagi. W oryginale do zupy dodaje się fasolę czerwoną, czarną i białą. Myślę, że aby zupka ładnie się prezentowała można dodać dodatkowo fasolę czerwoną z puszki. Jedną z marchewek można też pokroić w kostkę i dodać razem z ziemniakami. Z tymi dodatkami zupa będzie bardzo kolorowa.

Brak komentarzy: