środa, 20 stycznia 2010

Dobra szarlotka z kruszonką

IMG_4141
Tak się nazywa i tak smakuje… :) Prosta i smaczna, na delikatnym, cienkim kruchym cieście, z kruszonką, do której pozwoliłam sobie dodać mielone migdały. Troszkę też namieszałam przygotowując farsz jabłkowy i właśnie sobie uświadomiłam, że zapomniałam dodać mojego ulubionego szarlotkowego składnika czyli cynamonu… Mimo to, ciasto i tak wyszło pyszne, o delikatnym posmaku wanilii. Oryginalny przepis na blogu Liski.
ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 180 g schłodzonego masła
  • 4 żółtka
  • 50 g brązowego cukru (dałam demerarę i opakowanie cukru waniliowego)
  • 2 łyżki wody (nie ma w przepisie, ale dałam, bo ciasto było zbyt suche i nie chciało się połączyć)
nadzienie:
  • 1 kg jabłek (dałam 6 i 1/2 sztuk średniej wielkości)
  • 150 g cukru (dałam 5 łyżeczek ciemnego muscowado, gdyż moje jabłka były dość słodkie)
  • cukier waniliowy (opcjonalnie, mój dodatek)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie, mój dodatek)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłabym cynamonu, ale zapomniałam;))
kruszonka:
  • 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mielonych migdałów (mój dodatek)
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na małe kawałki i dusić do miękkości (10 –15 minut) z paroma łyżkami wody. Dodać cukier i przyprawę lub cynamon. Odstawić do ostygnięcia. Formę do tarty o średnicy 28 cm nasmarować masłem. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim formę. Boki zawinąć lekko na zewnątrz, co uniemożliwi spływanie brzegów ciasta do środka formy. Ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Placek wyjąć, dodać farsz jabłkowy. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać paski i położyć na wierzchu ciasta (ja zrobiłam kratkę). Składniki kruszonki połączyć łyżką i rozsypać na cieście. Szarlotkę dopiekać jeszcze przez 30 minut. Wystudzoną poprószyć cukrem pudrem.
Uwagi: Autorka przepisu zaleca posmarować farsz jabłkowy, przed przykryciem go paskami ciasta, 2 łyżkami śmietany z mieszanymi z żółtkiem. Gdyby ciasto zbyt mocno się przypiekało, można przykryć je papierem do pieczenia. Zbyt spieczone brzegi ciasta (te wystające poza formę) można odkroić, kiedy szarlotka jest jeszcze ciepła.
IMG_4150

2 komentarze:

MaryPop pisze...

Ha! kolejne naczynia mamy takie same:D i talerzyk i to cos do tarty:D a szarlotki to bym se zjadla:/
buziaki

Anonimowy pisze...

z IKEA ?

ja robie za momencik:) napisze jak wyszło.

pozdrawiam