poniedziałek, 25 stycznia 2010

Muffiny z mrożonymi jagodami

IMG_4220

Muffiny te powinny się w moim przypadku nazywać kameleonami… Surowe ciasto miało piękny fioletowy kolor od soku z mrożonych jagód. Po upieczeniu barwa ciastek zmieniła i stała się bardzo zbliżona do… koloru blaszki w której się piekły… ;)

IMG_4195

Niemniej jednak, pomimo, że kolor nie dla wszystkich był zachęcający, to muffinki wyszły całkiem smaczne. Smakowały zwłaszcza mężowi, który orzekł, że to muffiny idealne ;). Przepis na nie znalazłam u Evenki. Wersja poniżej zawiera pewne modyfikacje:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1/3 szklanki mleka
  • ekstrakt lub olejek waniliowy
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre (oprócz jagód). Połączyć jedne z drugimi. Wymieszać, tak by składniki się połączyły i na końcu dodać jagody. Jeszcze raz wymieszać i przekładać do formy muffinowej. Piec 20-25 minut w temperaturze 200 st C.

IMG_4203

1 komentarz:

Emi pisze...

Polecam dodać kakao.. Kolor jest bardziej zachęcający ;)