poniedziałek, 15 marca 2010

Krem z porów i ziemniaków

IMG_4957

Lekka i delikatna w smaku zupka. Brakowało mi w niej tylko czegoś wyrazistego… Spróbowałam z serkiem topionym, ale coś poszło nie tak i nie bardzo chciał się rozpuścić… Może grzanki serowe byłyby lepsze?… Przepis zaczerpnęłam ze strony Sweet Spoon.

  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula 
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 2 – 3 litry wody
  • ziele angielskie
  • pół kg białych (i tych lekko zieleniejących też) części pora
  • 2 – 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • jasny sos sojowy
  • chilli suszone
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta tymianku
  • pól łyżeczki kurkumy 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Marchewkę, pietruszkę, selera i całą obraną cebulę gotować z zielem angielskim przez godzinę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować dalsze pół godziny. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, wyjąć z wywaru. Pory pokroić w talarki i poddusić na maśle. Dodać do wywaru warzywnego, doprawić kurkumą, tymiankiem i majerankiem i gotować przez około 10 – 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, chilli i sosem sojowym. Na koniec dodać jogurt i śmietankę.

IMG_4959 IMG_4961

Brak komentarzy: