Lekka i delikatna w smaku zupka. Brakowało mi w niej tylko czegoś wyrazistego… Spróbowałam z serkiem topionym, ale coś poszło nie tak i nie bardzo chciał się rozpuścić… Może grzanki serowe byłyby lepsze?… Przepis zaczerpnęłam ze strony Sweet Spoon.
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 4 niewielkie ziemniaki
- 2 – 3 litry wody
- ziele angielskie
- pół kg białych (i tych lekko zieleniejących też) części pora
- 2 – 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- jasny sos sojowy
- chilli suszone
- łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- pól łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
Marchewkę, pietruszkę, selera i całą obraną cebulę gotować z zielem angielskim przez godzinę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotować dalsze pół godziny. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, wyjąć z wywaru. Pory pokroić w talarki i poddusić na maśle. Dodać do wywaru warzywnego, doprawić kurkumą, tymiankiem i majerankiem i gotować przez około 10 – 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, chilli i sosem sojowym. Na koniec dodać jogurt i śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz