Bardzo lubię dania z curry. Chyba wszystko przyrządzone z dodatkiem tej aromatycznej pasty lub przyprawy w proszku, smakuje dobrze… a jak pachnie!…
Oto mój autorski przepis na udka zaserwowane z ryżem oraz bardzo świeżą, słodkawą salsą z mango i papryki.
- 8 udek z kurczaka
- 2 łyżeczki curry w proszku (najlepsze jak dla mnie jest z firmy Kamis)
- łyżeczka kurkumy mielonej
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki sproszkowanego chilli
- łyżka startego imbiru
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- łyżka sosu ostrygowego
- 3 – 4 ząbki czosnku
- łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (użyłam łagodnej)
- duże dojrzałe mango
- pół średniej czerwonej cebuli
- pół czerwonej papryki
- łyżka oleju słonecznikowego
- łyżeczka soku z limonki
Na drugi dzień udka wraz z marynatą przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem w temperaturze 190 st. C. przez około 1,5 godziny. W tym czasie dwu – trzykrotnie obrócić. Gdy udka będą juz miękkie, naczynie wyjąć z piekarnika, sos przelać do rondelka i zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody. Całość dobrze wymieszać i gotować przez chwilę.
Mango obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę i paprykę również drobno pokroić. Polać olejem i sokiem z limonki i dobrze wymieszać.
Udka podawać polane sosem z białym ryżem i salsą z mango.
Uwagi: Podczas przygotowywania sosu należy uważać, by nie porobiły się grudki. Najlepiej rondelek zdjąć z ognia zaś mieszankę mąki z wodą wlewać powoli do sosu, szybko mieszając. Do salsy dodałabym jeszcze świeżą siekaną kolendrę, zaś w oryginalnym przepisie był majeranek.
Porcja dla 4 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz