wtorek, 9 marca 2010

Pierogi z bobem

Smaczne, łagodne w smaku i lekkie pierogi wegetariańskie. Ciasto z przepisu Dorotuś, zaś farsz to po prostu bób z cebulą :).

IMG_5014

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cieplej wody
  • łyżeczka oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • jajko

farsz:

  • opakowanie bobu mrożonego
  • cebula
  • sól, pieprz

Bób ugotować, lekko wystudzić i obrać ze skórek. Zmiksować lub zgnieść na puree. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle lub oleju. Dodać do bobu, wymieszać, dosmakować solą i pieprzem.

Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Można ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Ciasto podzielić na 2 – 3 części. Każdą rozwałkować dość cienko (około 2 – 3 mm) podsypując lekko mąką, tyle by nie przywierało do blatu czy stolnicy. Wykrawać krążki (moje miały średnicę 8 cm), nakładać łyżeczkę farszu i mocno zlepiać brzegi pierożka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów.

Podawać ze zrumienioną na oleju lub maśle cebulką.

Uwagi: Z podanej porcji ciasta wychodzi około 45 pierogów, farszu wystarcza na jakieś 25. Resztę ciasta można faszerować, na przykład, owocami.

Brak komentarzy: