Smaczne, łagodne w smaku i lekkie pierogi wegetariańskie. Ciasto z przepisu Dorotuś, zaś farsz to po prostu bób z cebulą :).
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- szklanka cieplej wody
- łyżeczka oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- jajko
farsz:
- opakowanie bobu mrożonego
- cebula
- sól, pieprz
Bób ugotować, lekko wystudzić i obrać ze skórek. Zmiksować lub zgnieść na puree. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle lub oleju. Dodać do bobu, wymieszać, dosmakować solą i pieprzem.
Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Można ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Ciasto podzielić na 2 – 3 części. Każdą rozwałkować dość cienko (około 2 – 3 mm) podsypując lekko mąką, tyle by nie przywierało do blatu czy stolnicy. Wykrawać krążki (moje miały średnicę 8 cm), nakładać łyżeczkę farszu i mocno zlepiać brzegi pierożka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów.
Podawać ze zrumienioną na oleju lub maśle cebulką.
Uwagi: Z podanej porcji ciasta wychodzi około 45 pierogów, farszu wystarcza na jakieś 25. Resztę ciasta można faszerować, na przykład, owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz