Oto nasz niedzielny obiad. Może zdjęcie nie wygląda najbardziej zachęcająco na świecie, ale uważam, że danie było pyszne! Wspaniała, aromatyczna pasta masala, na którą pomysł zaczerpnęłam z Kuchni indyjskiej (kulinarna seria “Rzeczpospolitej”) oraz dodatki według mojego pomysłu. Sos wyszedł delikatnie pikantny, kolendrowy, w smaku zbliżony do curry a zarazem świeży i wyrazisty. Do tego cynamonowy ryż i odświeżająca, banalnie prosta sałatka z pomidorów, cebuli i sosu jogurtowego. Przyznam, że obawiałam się trochę jak mięta i nasiona kopru będą komponować się z resztą składników oraz czy kumin nie zdominuje smaku. Niepotrzebnie. Całość urzeka bogactwem orientalnych aromatów i przyjemnie rozgrzewa. Polecam!
- około 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 spora cebula
- 4 – 5 łyżek świeżej kolendry z grubsza posiekanej
- 2 - 3 łyżki listków mięty
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 spore ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka świeżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 torebki białego ryżu (paraboiled)
- 1 łyżka kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta imbiru
- 2 – 3 pomidory
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanej mięty
- sól do smaku
W garnku zagotować wodę, dodać kurkumę, cynamon, olej, imbir, ryż i sól. Gotować pod przykryciem do miękkości ryżu. Odcedzić.
Kumin i nasiona kopru utłuc w moździerzu (chyba że dysponuje się wersją już zmieloną). Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę (oczywiście drobne kawałki świeżych ziół pozostaną widoczne).
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej całą pastę masala i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojony filet z kurczaka, dobrze wymieszać, by pasta dokładnie oblepiła mięso i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut, co jakiś czas zamieszać. Na koniec zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu lekko odparował.
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w grubą kostkę. Jogurt wymieszać z solą i miętą. Sosem polać sałatkę albo wszystko razem wymieszać.
Uwagi: Sądzę, że zamiast fileta można użyć mięsa z udek, wtedy dusiłabym je trochę dłużej.
Porcja dla 3 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz