środa, 3 marca 2010

Kurczak w paście masala

IMG_4980

Oto nasz niedzielny obiad. Może zdjęcie nie wygląda najbardziej zachęcająco na świecie, ale uważam, że danie było pyszne! Wspaniała, aromatyczna pasta masala, na którą pomysł zaczerpnęłam z Kuchni indyjskiej (kulinarna seria “Rzeczpospolitej”) oraz dodatki według mojego pomysłu. Sos wyszedł delikatnie pikantny, kolendrowy, w smaku zbliżony do curry a zarazem świeży i wyrazisty. Do tego cynamonowy ryż i odświeżająca, banalnie prosta sałatka z pomidorów, cebuli i sosu jogurtowego. Przyznam, że obawiałam się trochę jak mięta i nasiona kopru będą komponować się z resztą składników oraz czy kumin nie zdominuje smaku. Niepotrzebnie. Całość urzeka bogactwem orientalnych aromatów i przyjemnie rozgrzewa. Polecam!
  • około 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 spora cebula
pasta masala:
  • 4 – 5 łyżek świeżej kolendry z grubsza posiekanej
  • 2 - 3 łyżki listków mięty
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 spore ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
ryż:
  • 2 torebki białego ryżu (paraboiled)
  • 1 łyżka kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta imbiru
sałatka z pomidorów i cebuli:
  • 2 – 3 pomidory
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanej mięty
  • sól do smaku
Kurczaka pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Cebulę pokroić w półtalarki.
W garnku zagotować wodę, dodać kurkumę, cynamon, olej, imbir, ryż i sól. Gotować pod przykryciem do miękkości ryżu. Odcedzić.
Kumin i nasiona kopru utłuc w moździerzu (chyba że dysponuje się wersją już zmieloną). Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę (oczywiście drobne kawałki świeżych ziół pozostaną widoczne).
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej całą pastę masala i smażyć przez chwilę. Wrzucić pokrojony filet z kurczaka, dobrze wymieszać, by pasta dokładnie oblepiła mięso i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut, co jakiś czas zamieszać. Na koniec zdjąć pokrywkę, by nadmiar płynu lekko odparował.
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w grubą kostkę. Jogurt wymieszać  z solą i miętą. Sosem polać sałatkę albo wszystko razem wymieszać.
Uwagi: Sądzę, że zamiast fileta można użyć mięsa z udek, wtedy dusiłabym je trochę dłużej.
Porcja dla 3 osób

Brak komentarzy: