środa, 24 marca 2010

Placuszki z jabłkami

kuchennie 251
Delikatne owocowe placuszki w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z dodatkiem cynamonu i przyprószone cukrem z wanilią. Smakowały dorosłym i dziecku. Dobre na podwieczorek lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam w książeczce Kuchnia malucha (red. Beata Ciepłowska-Kowalczyk i Magda Rodak).
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 średniej wielkości jabłka (najlepiej dość kwaśne)
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru, gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
  • cukier puder do posypania
Mleko wlej do miski, dodaj jajka i ubijał trzepaczką lub mikserem. Dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i szczyptą soli i ubijaj dalej aż powstanie jednolita masa. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do ciasta. Nakładaj łyżką, lekko spłaszczając na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkiej ilości oleju na złoto – brązowy kolor z każdej strony. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem (najlepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii). Najsmaczniejsze na ciepło.
Uwagi:
Można też jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie talarki. Plasterki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na złoto - rumiany kolor.

Brak komentarzy: