Delikatne owocowe placuszki w cieście naleśnikowym. Pysznie smakują z dodatkiem cynamonu i przyprószone cukrem z wanilią. Smakowały dorosłym i dziecku. Dobre na podwieczorek lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam w książeczce Kuchnia malucha (red. Beata Ciepłowska-Kowalczyk i Magda Rodak).
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3 średniej wielkości jabłka (najlepiej dość kwaśne)
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru, gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
- cukier puder do posypania
Uwagi:
Można też jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na cienkie talarki. Plasterki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na złoto - rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz