Zupę z zielonego groszku robiłam już wielokrotnie. Na bazie rosołowej lub mniej zdrowo, lecz szybko, z kostką rosołową. Serwowałam z grzankami, stostowanym chlebem przetartym ząbkiem czosnku… Smaczna, trochę słodka i łagodna. Lekka, pożywna, prosta i taka zielona… :)
- Pietruszka
- pół korzenia selera
- 2 cebule
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 400 g groszku (może być mrożony)
- sól, sos sojowy jasny
- chilli sproszkowane
- 100 ml słodkiej śmietanki
- kostka bulionowa lub prawdziwy bulion
Pietruszkę, selera i cebulę gotować z zielem angielskim w 2 litrach wody przez godzinę. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wyjąć warzywa z wywaru, dodać kostkę bulionową, wrzucić groszek i podduszoną cebulę. Gotować bez przykrycia przez 10 - 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, chilli. Zmiksować, dodać śmietankę. Zupę posypać szczypiorkiem.
Porcja dla 4 osób
Uwagi: Zamiast kostki bulionowej można użyć prawdziwego wywaru warzywnego lub rosołu. Zupę można podawać samą, z groszkiem ptysiowym, grzankami z serem lub z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz