niedziela, 28 lutego 2010

Krem z zielonego groszku

IMG_4684

Zupę z zielonego groszku robiłam już wielokrotnie. Na bazie rosołowej lub mniej zdrowo, lecz szybko, z kostką rosołową. Serwowałam z grzankami, stostowanym chlebem przetartym ząbkiem czosnku… Smaczna, trochę słodka i łagodna. Lekka, pożywna, prosta i taka zielona… :)

  • Pietruszka
  • pół korzenia selera
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 400 g groszku (może być mrożony)
  • sól, sos sojowy jasny
  • chilli sproszkowane
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • kostka bulionowa lub prawdziwy bulion

Pietruszkę, selera i cebulę gotować z zielem angielskim w 2 litrach wody przez godzinę. Drugą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wyjąć warzywa z wywaru, dodać kostkę bulionową, wrzucić groszek i podduszoną cebulę. Gotować bez przykrycia przez 10 - 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, chilli. Zmiksować, dodać śmietankę. Zupę posypać szczypiorkiem.

Porcja dla 4 osób

Uwagi: Zamiast kostki bulionowej można użyć prawdziwego wywaru warzywnego lub rosołu. Zupę można podawać samą, z groszkiem ptysiowym, grzankami z serem lub z czosnkiem.

IMG_4676

Brak komentarzy: