Przepis na te placki znalazłam w Kuchni meksykańskiej (kulinarna seria “Rzeczpospolitej”). Zrobiłam je kiedyś i wyszły całkiem smaczne. Delikatne, słodkawe, niezbyt wyraziste w smaku, dlatego potrzebują towarzystwa jakiegoś konkretnego dodatku.
Dzisiejsza wersja jest nieco zmodyfikowana – bez kukurydzy, za to z czosnkiem. Synek schrupał aż 4 placuszki. Ja też zjadłam ze smakiem i… z salsą z awokado. Dobry pomysł na lekką i szybką przekąskę.
- 60 ml mleka
- 25 g rozpuszczonego masła
- 60 g mąki
- jajko
- średniej wielkości cukinia
- 2 szczypty soli
- olej do smażenia
- 1 – 2 ząbki czosnku
- średniej wielkości awokado
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- pół małej czerwonej papryczki peperoni
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sól
Zmieszać rozpuszczone masło, mleko i jajko. Dodać mąkę i sól, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, mniej więcej po 2 minuty z każdej. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podawać natychmiast z salsą z awokado lub z czym kto chce. :)
Uwagi: Do ciasta można dodać też około 100 g kukurydzy z puszki. Wtedy wyjdzie trochę więcej placków. Do salsy natomiast, warto dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora.
Porcja dla dwóch osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz