czwartek, 11 lutego 2010

Placki z cukinią i salsą z awokado

IMG_4724
Przepis na te placki znalazłam w Kuchni meksykańskiej (kulinarna seria “Rzeczpospolitej”). Zrobiłam je kiedyś i wyszły całkiem smaczne. Delikatne, słodkawe, niezbyt wyraziste w smaku, dlatego potrzebują towarzystwa jakiegoś konkretnego dodatku.
Dzisiejsza wersja jest nieco zmodyfikowana – bez kukurydzy, za to z czosnkiem. Synek schrupał aż 4 placuszki. Ja też zjadłam ze smakiem i… z salsą z awokado. Dobry pomysł na lekką i szybką przekąskę.
  • 60 ml mleka
  • 25 g rozpuszczonego masła
  • 60 g mąki
  • jajko
  • średniej wielkości cukinia
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia
  • 1 – 2 ząbki czosnku
salsa z awokado:
  • średniej wielkości awokado
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • pół małej czerwonej papryczki peperoni
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól
Przygotować salsę. Awokado obrać pokroić w  średniej grubości kostkę, polać sokiem z limonki. Cebulę obrać i posiekać również w grubą kostkę. Papryczkę oczyścić z ziaren i drobniutko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i na koniec połączyć z posiekaną kolendrą.
Zmieszać rozpuszczone masło, mleko i jajko. Dodać mąkę i sól, zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron, mniej więcej po 2 minuty z każdej. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podawać natychmiast z salsą z awokado lub z czym kto chce. :)
Uwagi: Do ciasta można dodać też około 100 g kukurydzy z puszki. Wtedy wyjdzie trochę więcej placków. Do salsy natomiast, warto dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora.
Porcja dla dwóch osób.

Brak komentarzy: