środa, 17 lutego 2010

Kuskus z groszkiem, porem i miętą w sosie śmietankowym

IMG_4325 

Lekkie, smaczne i proste danie wegetariańskie na obiad lub kolację. Niby delikatne w smaku, ale z charakterem dzięki obecności pora, pikantnej papryczki i świeżej mięty. W przepisie była jeszcze natka pietruszki i myślę, że bardzo wzbogaciłaby danie, ja jednak niestety nie posiadałam jej na stanie.

Inspiracją do powstania tej potrawy była książka Good Food: Wegetariańskie dania pod redakcją Orlando Murrin

  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • łyżka oliwy lub oleju
  • kopiata łyżka masła
  • 1 średniej wielkości czerwone pepperoni
  • 300 g groszku mrożonego lub świeżego
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, ewentualnie jasny sos sojowy
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • szklanka kaszy kuskus

Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem pół centymetra ponad poziom kaszy. Wymieszać i odstawić na 5 minut, potem wymieszać widelcem.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i oliwie. Papryczkę oczyścić z pestek i drobno pokroić, wrzucić do cebuli. Dodać pokrojonego w talarki pora i dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty, uważając, by się nie przypaliło. Dodać wino i dusić na małym ogniu do miękkości pora. Dodać groszek i gotować przez około 5 minut. Wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jasnym sosem sojowym. Warzywa położyć na kuskusie i posypać świeżą miętą.

Uwagi: Myślę, że lepiej byłoby ugotować osobno groszek (bez przykrycia) w niewielkiej ilości wody, odcedzić i dodać do gotowego sosu. Wydaje mi się, że groszek gotowany w wywarze z wina stracił kolor… W oryginalnym przepisie oprócz mięty dodawało się 2 łyżki natki pietruszki.

Porcja dla 2 osób

Brak komentarzy: