poniedziałek, 22 lutego 2010

Tarta z czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

IMG_4481
Po wypróbowaniu przepisu na Pissaladiere, przyszedł czas na podobny wypiek. Przepis znalazłam w książce Wegetariańske dania. 101 sprawdzonych przepisów pod patronatem Good Food Magazine. W oryginalnym przepisie spód tarty był z gotowego ciasta ptysiowego, zaś sera feta było tylko 100 g. Jak dla mnie zdecydowanie za mało!
Sama  tarta jest całkiem smaczna i pożywna. Dobra na ciepło oraz na zimno. Wielbiciele cebuli powinni docenić ten przepis! :)
ciasto drożdżowe:
  • 250 g maki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
farsz:
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • opakowanie sera feta
  • oliwki czarne
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło
  • świeża bazylia, tymianek
Z podanych składników zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, ja oczywiście użyłam maszyny i dałam podwójną ilość składników, by urządzeniu łatwiej było pracować. Ciasto zostawić pod przykryciem na około 1,5 godziny.
Cebule pokroić w półplasterki i smażyć na wolnym ogniu na maśle bądź oliwie, uważając, by się nie przypaliła. Gdy się zeszkli, posolić i dalej dusić. Gdy będzie juz miękka, dodać cukier i ocet, i smażyć jeszcze prze parę minut, aż się skarmelizuje. Popieprzyć, zdjąć z ognia i przestudzić.
Ciasto albo rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej olejem blasze, albo “rozpłaszczyć” rękoma i również umieścić na blaszce. Posmarować farszem, pokruszyć serem feta i posypać pokrojonymi oliwkami. Odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Wstawić do piekarnika, włączyć temperaturę na 220 st. C i piec około pół godziny. Podawać ozdobione listkami bazylii lub tymianku.
IMG_4463

Brak komentarzy: